ét Zwarte Wapen
De eerste maker van de site, Menno Bijmolt, gaf als eerste aankondiging over De Leeuw het volgende aan:
"De Leeuw is een heel bijzondere schaakopening. Voor zwart is het een ongelofelijk sterk wapen tegen alle witte openingen die je je kunt bedenken. Je kunt De Leeuw prima spelen bij 1.e4 en 1.d4 maar ook bij 1.c4 en 1.Pf3 is De Leeuw het beste antwoord. Daarbij is het meer dan alleen een opening. Je speelt De Leeuw ook in het middenspel en in het eindspel. Je krijgt met De Leeuw een hele nieuwe schaakstrategie en -filosofie cadeau.Hierin zit de Leeuw "
Op deze site kun je alles lezen over De Leeuw. Op de pagina De Leeuw vind je allerlei algemene informatie over de opening. De hoofdvarianten kun je bekijken bij Varianten. De beste Leeuwpartijen kun je up- en downloaden bij Partijen. Op de pagina Het Boek lees je alles over het enige echte boek over De Leeuw. 

 
Laatste Nieuws (05/02/2017):

DE WITTE LEEUW UITVERKOCHT

De Witte Leeuw is volledig uitverkocht. De auteurs zijn in gesprek om de mogelijkheden om een herdruk te bekijken. We houden u op de hoogte.
Schaakopening De Leeuw 50 jaar!


DORDRECHT/SLIEDRECHT - De bijzondere schaakopening De Leeuw, die vanaf 1997 de internationale schaakwereld rond ging, is op 14 januari 2017 vijftig jaar geleden geboren op de 64 velden. Dat is een historisch feit, waarbij de schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht stil staan. De wedstrijd Dordrecht (Leo Jansen) en Charlois/Rotterdam (Anton den Ouden) markeert het begin.

Voorzitter Jerry van Rekom van Sliedrecht en schrijver van de inmiddels wereldverspreide openingsboeken: “Het is natuurlijk heel apart dat een opening die in clubkringen is geboren zo'n bekendheid heeft gekregen. Ik heb de eer gehad om de opening van mijn leraar en leermeester Leo
Jansen (geboren 1928) verder te mogen uitwerken in een aantal boeken. Toen we daarmee begonnen, wisten we niet dat De Leeuw zo'n vlucht zou nemen. We hebben onszelf als liefhebbers van deze opening levenslang gegeven, maar als schaker is het een genoegen om zo in theorie en in de praktijk met je denksport bezig te kunnen zijn."

Lees verder

Mooi instructiefilmpje over De Leeuw

Klik hier voor een duidelijk instructiefilmpje over De Leeuw. Zeer leerzaam en herkenbaar. Leer in een korte tijd de kenmerken van De Leeuw. Aanbevolen! Of van dezelfde schaakmeester is het Youtube-filmpje van ChessBase. Klik hier voor dat filmpje waarin ook wordt gesproken over de Nederlandse auteurs.!LEO JANSEN DRAAGT SCHAAKERFENIS OVER AAN DRIE SCHAAKVRIENDEN

Leo Jansen (1928)  is de man achter de geboorte en eerste verspreiding van de schaakopening  `De Leeuw’, die tot buiten de landsgrenzen bekend is geraakt.  Het erelid van schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht heeft besloten om zijn schaakerfenis over te dragen aan drie schaakvrienden: Jerry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.
“We vinden het een hele eer, dat Leo die voor zo’n grote betekenis is geweest voor de schaaksport, hiervoor heeft willen tekenen.  Jerry van Rekom, Ton Slagboom en ik vinden het ook een voorrecht, dat Leo deze stap heeft willen zetten in onze richting”, aldus woordvoerder Hans Berrevoets. Hij vindt dat de schaakerfenis van Leo Jansen een belangrijk middel is om de denksport toekomst bestendig te maken. “De schaaksport moet hard aan de weg blijven timmeren om als denksport, die levenslang mee gaat, zichtbaar te blijven.”

Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom

Op dinsdag 29 december jongstleden werd de overdracht een feit. De oud-rector zette als eerste zijn handtekening onder het overdrachtsdocument. “Ik ben ontzettend blij met deze stap. Mijn doel is altijd geweest om het schaken als wereldwijde sport toekomst bestendig te maken door de ontwikkeling van een opening, die door mensen van alle niveaus en alle leeftijden te spelen is”, zegt de bedenker van de oorspronkelijk Jansensysteem genoemde opening. In 1997 kwam in nauwe samenwerking met medeauteur Jerry van Rekom de eerste druk uit van `De Leeuw, hét zwarte wapen’. In 2009 kwam de vierde druk uit en inmiddels kent `De Leeuw’ ook twee Engelse edities, maar ook heeft `De Witte Leeuw’ het levenslicht gezien.

Leo Jansen met de eerste druk in 1997

“Natuurlijk zijn we trots op dit resultaat”, geeft de oud-leerling van Jansen Jerry van Rekom aan: “Dat amateurs zo succesvol kunnen zijn met een schaakboek is natuurlijk ongekend, maar vooral de enorme positieve reacties van heel veel schakers van over de gehele wereld hebben ons goed gedaan.”

Ook schaakvriend Ton Slagboom, die zich vooral ingezet heeft om het systeem te promoten en uit te dragen, geeft aan dat het goed is dat de overdracht plaats heeft gevonden: “Zo blijft het levenswerk van Leo voortbestaan en kan de schaakwereld bekend blijven met het unieke systeem. Tevens kan het Leo een stukje rust geven.”


De overdracht betekent ook dat ‘De Leeuw’ voort zal blijven bestaan, zoals schaakpromotor Berrevoets als volgt aangeeft: “Ik had al levenslang met ‘De Leeuw’, maar nu zeker. In de komende jaren zullen we dan ook op gepaste wijze aandacht gaan geven aan enkele historische gebeurtenissen die met het systeem van Leo Jansen te maken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld de datum van 14 januari 2017. Op die dag is het precies 50 jaar geleden dat Leo Jansen ‘zijn’ systeem voor het eerst speelde in Dordrecht. We gaan zeker wat doen met die datum en de plaats waar Leo Jansen ook tegen Jan Timman speelde, de partij die Cees Buddingh’ in het gedicht `Bij een vroegere partij van Jan Timman’ heeft verwerkt.”

Met de overdracht zal `De Leeuw’ dus voorlopig blijven brullen…


Jerry van Rekom

Ook jeugdspelers omarmen De Leeuw

In navolging van zijn oom Marcel Meulenkamp is Tobias de Vries (13 jaar) nu al een fervent aanhanger van De Leeuw. Hij heeft er zelfs een blog aan gewijd. Een mooi voorbeeld van hoe je de opening kunt promoten. Natuurlijk volgen daar reacties op, maar dat maakt het alleen maar beter.

Ook heeft Tobias een mooie partij gespeeld met De Witte Leeuw. Klik hier voor deze partij, een bewijs dat De Leeuw ook bij Internetpartijtjes succesvol kan zijn. Iedereen kan Tobias De Leeuw uitproberen op www.chess.com. Zijn gebruikersnaam is vc153415. Laat deze kans niet lopen!

Jerry van RekomNederlandse versie Engelse versie  Jerry van Rekom