e Leeuw
De Leeuw is een opening voor zwart maar kan ook met wit gespeeld worden. De Leeuw is een vrij onbekende opening alhoewel het al heel wat jaartjes bestaat. Zo heeft Philidor al heel wat partijen opgeschreven en geanalyseerd. Nimzowitsch was de eerste die de paarden op f6 en d7 speelde en Hanham bedacht daar de pion op c6 en dame op c7 bij. Ook Aljechin en Marco hebben de opening in de jaren twintig met veel succes toegepast. 
De opening bestaat uit de volgende basiszetten:

De basis van De Leeuw is gelegd ! Het grootste voordeel van deze opening komt nu ook aan het licht; je kunt De Leeuw altijd spelen. 
 

De eerste 3 zetten van zwart zijn niet afhankelijk van wat wit speelt. Vanaf de 4e zet kan wit door 4.f2-f4 te spelen, zwart dwingen de variant De Leeuwenkuil te spelen. Alle andere zetten van wit geven zwart vrij spel tot ver in het middenspel. Maar ook na 4.f2-f4 heeft zwart de mogelijkheid om tot de 12e zet volgens de theorie te spelen. (als zwart dat tenminste wil). Zwart beheerst dus het spel. 
De Leeuw heeft een aantal kenmerken die de opening een apart tintje geven. Zo wordt niet bij alle varianten gerokeerd door zwart. Vaak gaat het damepaard van c8 naar d7 - f8 - g6 om uiteindelijk op het mooie veld f4 te komen. Een pionnenaanval met de g en de h-pion behoort ook tot de varianten. Voor alle kenmerken van De Leeuw kun je beter even bij Varianten kijken. Daar worden de vervolgzetten van het systeem besproken. 
Maar waarom zou je deze opening spelen? Even alle voordelen van De Leeuw op een rijtje.

foot.gif (874 bytes) Je kunt De Leeuw altijd spelen. Alle openingszetten van wit kunnen beantwoord worden met De Leeuw.

foot.gif (874 bytes) De Leeuw kun je aanpassen aan je speelstijl. Zo zijn er varianten voor zowel agressieve als afwachtende spelers. Ook de voorzichtige pionschuivers komen bij De Leeuw aan hun trekken.

foot.gif (874 bytes) De Leeuw is vrij onbekend en je speelt je tegenstander dus zo uit zijn boek.

foot.gif (874 bytes) Je hoeft geen dikke boeken door te worstelen voor je resultaat van de opening ziet. Bij De Leeuw sta je na de basiszetten al goed en stevig in het middenspel.

foot.gif (874 bytes) Je speelt je eigen opening. Je spel hangt niet af van de openingszetten van je tegenstander. Het is duidelijk jouw partijtje.

foot.gif (874 bytes) Op het bord ontstaan vaak spannende en mooie partijen. Offers en prachtige combinaties hebben zeker een plaats binnen De Leeuw.

foot.gif (874 bytes) Het is weer eens wat anders. De geijkte wegen van ontwikkeling en aanval worden verlaten en er ontstaat een nieuw spelletje.

foot.gif (874 bytes) Je schaakstrategie wordt dankzij De Leeuw naar een ander niveau getild. Vooral voor thuisschakers en beginnende clubschakers is De Leeuw zeer leerzaam.

foot.gif (874 bytes) De Leeuw betekent tijdwinst. Het is mij regelmatig gebeurd dat mijn tegenstander door zijn vlag ging terwijl ik net 20 minuten op de klok had staan. Dit komt doordat de tegenstander zich geen raad weet met de opbouw en speelwijze van zwart. Daarbij bevindt hij zich op onbekend terrein en dat zorgt ook voor tijdverlies. De Leeuw is dus ook een sterk wapen bij rapidpartijen en snelschaken. 

 


Overtuigd?